Thursday, September 11, 2014

11η Σεπτεμβρίου

Where were you on 9/11?

Ερώτηση που έχει παίξει από Αμερικανούς φίλους - κυρίως Νεοϋρκέζους, και κυρίως σε ρητορικό επίπεδο.

Πού ήμουν; Νεοσύλλεκτος στην Τρίπολη, στη δεύτερη εβδομάδα βασικής εκπαίδευσης. "Ρε φίλε, πήγαμε φαντάροι και τώρα βρήκε να ξεκινήσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος". Η ατάκα αυτή έπαιζε σε διάφορες παραλλαγές για κάποιες μέρες, ενώ τα δελτία ειδήσεων αναφερόταν συνεχώς (και δικαιολογημένα) στην επίθεση με ανάλογες επικεφαλίδες. Ήταν, βέβαια, και ο θάνατος του Στέλιου Καζαντζίδη εκείνες τις ημέρες, με τις οθόνες να μοιράζονται - το πάνω μισό "επίθεση του Μπιν Λάντεν [sic]" και το κάτω μισό "έφυγε ο Στέλιος".


"Τώρα πήγαμε φαντάροι και βρήκε να ξεκινήσει ο Γ' Παγκόσμιος".

Άσχετα με το αν ο πόλεμος είχε ξεκινήσει ήδη απ' τα τέλη των 80s. Άσχετα απ' το ότι ήταν οι μέρες των παχιών αγελάδων ακόμα, λίγο πριν περάσουμε στο ευρώ - όταν ακόμα η ατάκα "θα πάρω ένα καταναλωτικό, μωρέ - θέλω να πάω για κάτι ψώνια στο Λονδίνο" ήταν καθ' όλα viable.

Κι εκεί που δεν ήξερε κανείς τον bin Laden, ξαφνικά έγινε household name για πάνω από 10 χρόνια. Και, φυσικά, πώς να ξέρει τον bin Laden; Είχαμε ήδη πόλεμο, σε άλλο επίπεδο. Απόλυτα δικαιολογημένος ο συνάδελφος νεοσύλλεκτος που είπε, "Για τον Καζαντζίδη το κάναμε, ε;", μετά την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των Πύργων.

Τα φοβερά αντανακλαστικά του υπευθύνου προγράμματος συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού μου έχουν μείνει χαραγμένα. Στον όλο χαμό με τα περί Αφγανιστάν και την πληθώρα ειδικών στα παράθυρα, γιατί - φυσικά - κι απ' αυτό είμαστε, υπήρξε τύπος που πέταξε εμβόλιμα στο πρόγαμμα του σταθμού του το "Rambo III", την ταινία που είναι "αφιερωμένη στους ένδοξους πολεμιστές Mujahideen του Αφγανιστάν". Νομίζω πως ο υπεύθυνος γι' αυτό έχασε τη δουλειά του την επόμενη μέρα - ή την επόμενη ώρα, κι ότι κάτι ήθελε να πει. Νομίζω πως ήξερε ποιός ήταν ο Gust Avrakotos, χρόνια πριν τον ερμηνεύσει ο Philip Seymour Hoffman. Νομίζω πως ήθελε να πει το αυτονόητο.

Where was I on 9/11?

Already on the losing side.

Flame on.

1 comment: